lundi 25 mars 2013

Les artichauts d'Etienne de Laigue

http://www.europahumanistica.org/?Les-artichauts-d-Etienne-de-Laigue

extrait :

"Ie delibere sommairement traicter des artichaultz pour ce que ie voy a present les jardins remplis d’yceulx, et yceulx estre reputez viande exquise. Ie voy certes non seullement les cuysines des princes estre de ce farciez, mais aussy des gens rusticques et vulgaires. Nous comme brutaulx devorons eschardons viandes naturelles des asnes, que nous ont faict ces bestes innocentes, indisciplinables, sans industrie, sans raison active, par quoy nous leur tollissons leur viande ? O nous par trop voluptueux, nous par trop subjectz a gulosite. O prodigues de ventre ce seroit merveille n’estre permys aux asnes manger artichault : les artichaultz sont ce que on appelle en latin carduus. Et est a noter ce mot carduus, non signifier eschardon, comme plusieurs pensent, mais estre, mais estre non attribuee a une espece de plante que nous appellons carduus en latin, en grec scolymos, ou cynara, quae dulcis Iaccho potanti veniat, nec phoebo grata canenti. Pour ce que est notoire estre grandissime controversie entre les autheurs tant grecz que latins des artichaultz, je parleray des especes.
Des especes des artichaultz."

Feuilles d'artichauts, mois de mars

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